Ouders moeten na een scheiding het ouderschap opnieuw uitvinden. De gebruikelijke structuren zijn door de scheiding doorbroken en samen met je ex-partner moet je de rol van ouders en ex-partners hierin vinden. Dat kan heel moeilijk zijn, maar het is niet onmogelijk.

Samen ouder-zijn
Het samen ouders zijn na een scheiding is één van de moeilijkste dingen die er is. Als ouders moet je elkaar vinden in het belang van de kinderen. Maar tegelijkertijd zijn jullie niet voor niets uit elkaar en begrijpen ex-partners elkaar vaak niet meer. Het is normaal dat je na de scheiding niet meteen de draad als ‘ de perfecte ouders na scheiding’ kunt oppakken. Er is veel gebeurd en je hebt tijd nodig om dit alles te verwerken. Samen een paar goede gesprekken voeren over het afsluiten van de periode als partners en na te denken over de toekomst als samen ouder-zijn is belangrijk.
Communicatie is daarbij het toverwoord. Maar wat als die communicatie door alles wat er is gebeurd ver te zoeken is? Of als jullie beiden heel verschillend zijn of in een andere fase van de scheiding zitten en elkaar daardoor als ouders niet kunnen vinden. Met goede hulp kunnen jullie als ouders samen een manier vinden om in gesprek te gaan en samen het belang van jullie kinderen voorop te zetten. Ik begeleid jullie graag in dit proces en kan jullie op een praktische manier helpen om als ouders met elkaar in gesprek te gaan.

Aanpassen ouderschapsplan
Na verloop van tijd kunnen er allerlei wijzigingen van omstandigheden zich voordoen waardoor het nodig is om nieuwe afspraken te maken. Bijvoorbeeld nieuwe (samengestelde) gezinnen, wijzigingen in de woon- of werksituaties of het bestaande ouderschapsplan werkt in de praktijk gewoon niet. Het ouderschapsplan dat er al ligt kan daardoor verouderd zijn waardoor je als ouders tegen praktische problemen aanloopt. Wees in zo’n geval verstandig en maak een afspraak om als ouders die het beste voor hun kinderen willen samen om de tafel te gaan. Met een derde erbij, die jullie begeleid bij deze gesprekken, is dat makkelijker. Ik sta graag voor jullie klaar om jullie te begeleiden in het maken van nieuwe afspraken. Zodat het ouderschapsplan weer helemaal past bij jullie nieuwe situaties en waar jullie allebei achter staan.

Herberekening alimentatie
Niet alleen een ouderschapsplan kan verouderd raken door wijzigingen in (nieuwe) omstandigheden. Ook een alimentatie, zowel kinder- als partneralimentatie, kan na een aantal jaar verouderd zijn doordat er nieuwe situaties of omstandigheden zich voordoen of hebben gedaan. Misschien is een van jullie of zijn jullie beiden met een nieuwe partner gaan samenwonen of getrouwd. Of zijn eruit de relatie met een nieuwe partner kinderen geboren, dit heeft allemaal invloed op de alimentatie. Ook een nieuwe baan kan invloed hebben op de alimentatie. In die gevallen is het verstandig om samen een nieuwe berekening voor de alimentatie te laten maken en afspraken hierover te maken.