Alles staat of valt met goede communicatie. Dat is in het dagelijks leven het geval, maar zeker ook in iemands werkende leven. De meeste mensen zeggen en doen iets met de beste bedoelingen toch wordt dat niet altijd door anderen even goed begrepen. Miscommunicatie is dan ook niet voor niets de grootste veroorzaker van conflicten.

Arbeidsconflict
Conflicten, of zij nu zijn ontstaan door miscommunicatie of van andere aard zijn, op de werkvloer zijn nooit fijn. Niet voor degenen die het conflict hebben, maar ook zeker voor de rest van de mensen in het bedrijf kan een conflict op de werkvloer een negatieve uitwerking hebben op de werksfeer. De gevolgen van een conflict op de werkvloer kunnen groot zijn en ziekteverzuim tot ontslag of slepende rechtszaken tot gevolg hebben. Kortom, een arbeidsconflict kan veel tijd, energie en geld kosten.

mediation gorinchem

Waarom een arbeidsmediator?
Bij een beginnend conflict op de werkvloer is het verstandig om zo snel mogelijk een mediator in te schakelen om te voorkomen dat een conflict verder escaleert. Bij mediation en dus ook arbeidsmediation gaat het om de belangen van partijen en niet om het halen van het gelijk. Een mediator is neutraal binnen het (slepende) conflict en luistert, zonder oordeel, naar beide partijen als zij hun verhaal en kijk op het conflict vertellen. De mediator helpt partijen om met elkaar in gesprek te gaan, zodat zij samen naar een oplossing kunnen zoeken. Hoe een conflict wordt opgelost hangt af van wat partijen samen afspreken. De ene oplossing leidt tot een verbeterde samenwerking en de andere oplossing ligt juist in het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. In zo’n geval spreken we van een exitmediation.
Er samen uitkomen is beter dan het voeren van slepende rechtszaken.

En daarna..
De sfeer op de werkvloer zal weer opklaren, waardoor er weer een veilige werkomgeving voor werknemers ontstaat.
Als er herhaaldelijk spanningen zijn op de werkvloer kan dit de sfeer in het bedrijf aantasten, dit wil je als werkgever niet. In dat geval kan een externe vertrouwenspersoon of klachtenfunctionaris voor jouw bedrijf uitkomst bieden. Ook hier kan Pure Mediation in voorzien.

Ben je werknemer of werkgever en heb jij een conflict op de werkvloer en kan je wel wat hulp gebruiken? Als arbeidsmediator staan wij graag voor jullie klaar om te bemiddelen bij een conflict. Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.